Kalsiyum bağlayıcı proteinler

Kalsiyum bağlayıcı proteinler sinyal iletiminde aracı bir rol üstlenerek, hücresel fonksiyonların düzenlenmesinde önemli bir rol oynamaktadırlar. Kalsiyum bağ- layıcı proteinler ayrıca protein sentezi ve salınımı sırasında gerek duyulan önemli şaperon moleküllerdir.

Kemiğe özgü kalsiyum bağlayıcı protein nedir?

Osteokalsin, başka bir adla kemik gama-karboksiglutamik asit içeren protein (BGLAP), kemik ve dentinde bulunan ve ilk olarak civciv kemiğinde kalsiyum bağlayıcı protein olarak tanımlanan küçük (49-amino-asit) kollajenöz olmayan protein yapılı bir hormonudur.

Ca2+ adı nedir?

Kimyasal belirteçler kalsiyum iyonları ile şelat oluşturabilen küçük moleküllerdir. Tüm bu moleküller BAPTA olarak bilinen EGTA homoloğunu magnezyum (Mg2+) iyonlarına karşı yüksek kalsiyum (Ca2+) seçiciliğini temel alır.

Kalsiyum hücre içinde neye bağlanır?

Hücre içi konsantrasyonu artan kalsiyum özel bir kalsiyum bağlayıcı proteine bağlanır. … Bunlar arasında; nükleotid metabolizması, protein fosforilasyonu, salgılama fonksiyonu, kas kasılması, glikojen metabolizması ile ilgili enzimler bulunur.

Hiperkalseminin en önemli komplikasyonu nedir?

Hiperkalsemi; hiperkalsiüri, poliüri ve polidipsiye neden olabilir. Bunun sonucunda dehidratasyon ve azotemi gelişebilir. Akut veya kronik böbrek yetmezliği görülebilir.

Hiperkalseminin neden olduğu hastalıklar?

Böbrekler:Glomerüler filtrasyon değerinde azalma, böbrek taşı, nefrokalsinozis, nefrojenik diyabetes mellitusa bağlı poliüri. Kemik ve bağ dokusu:Kemik ağrısı, deformite, kırık, metastatik kalsifikasyon. Hiperkalsemiye yol açan hastalığa ait belirtiler: Örneğin kanser, sarkoidoza ait belirtiler.

Kalsiyumun vücuttaki görevi nedir?

Vücuttaki kalsiyumun % 99'u kemiklerde ve dişlerde bulunur. Kalsiyumun, kas büyümesi ve kasların gerginliği, enerji üretimi, kanın pıhtılaşması, sinir iletimi ve kalbin düzenli çalışmasını etkileyen çok önemli görevleri vardır.

Kan tahlilinde kalsiyum kaç olmalı?

Kan testleri sonucunda sağlıklı bir bireyde kalsiyum değer aralığı şu şekildedir; – Kalsiyum seviyesinin normal değer aralığı 8.5 ile 1.03 mg/dL arasında olmalıdır. Vücutta iyonize şekilde bulunan kalsiyum değer aralığı ise 4.5 ile 5.6 mg/dL şeklinde ya da 1.1 ile 1.4 mml/L aralığında olmalıdır.